Концерн Volkswagen поновив свій статус учасника світової мережі Глобального договору ООН

09.03.2021.

Глобальний договір ООН підтверджує поновлення членства концерну Volkswagen. Тож після п'ятирічної перерви концерн повертається до участі у наймасштабнішій світовій  корпоративній ініціативі щодо сталого розвитку довкілля. Основними підставами такого рішення стали повна перебудова політики Концерну з метою дотримання принципів Compliance та Integrity й успішне проходження моніторингу, який здійснювало Міністерство юстиції США. Амбітну програму захисту клімату, яку запроваджує концерн, також зустріли схвально. До 2025 рокуVolkswagen планує скоротити кількість викидів СО2 на 30 відсотків у порівнянні із 2015 роком, а до 2050 року досягти рівня кліматичної нейтральності. В 2016 році у Volkswagen було створено незалежну Раду з питань сталого розвитку.

 

 

  • За п'ять років після дизельної кризи було ухвалено рішення поновити членство концерну Volkswagen у світовій мережі Глобального договору ООН.

  • Головним чинником, що мав вирішальне значення, було успішне проходження моніторингу в США.

 

Світова мережа Глобального договору Організації Об'єднаних Націй, заснована у 2000 році як особлива ініціатива Генерального секретаря ООН, - це заклик до компаній у всьому світі будувати свою діяльність і стратегію, ґрунтуючись на десяти універсальних принципах у галузі прав людини, праці, захисту навколишнього середовища й боротьби з корупцією. Усі компанії-учасниці зобов'язані надавати щорічні звіти про здійснені ними заходи, спрямовані на запровадження цих принципів. Участь у Глобальному договорі ООН є важливим критерієм оцінки компанії інвесторами та впливає на рішення інвестування в акції та облігації концерну Volkswagen.

Volkswagen був учасником Глобального договору ООН починаючи з 27 серпня 2002 року. Однак, у листопаді 2015 року, компанії довелося припинити своє членство у зв'язку із дизельною справою. Протягом наступних років Volkswagen продовжував надавати звітність згідно вимог, визначених Глобальним договором ООН, і зазначав, що відновлення членства має для концерну пріоритетне значення.

У листопаді 2020 року член праління концерну Volkswagen д-р Герберт Дісс звернувся з офіційною заявою про поновлення членства очолюваної ним корпорації. Статус концерну Volkswagen як учасника світової мережі Глобального договору ООН було офіційно поновлено. Зараз компанія працює над планом відновлення участі в Глобальному договорі й незабаром повідомить про свій прогрес.

Додатково до моніторингу й узятих на себе зобов'язань у межах комплексної програми захисту клімату, ще одним надзвичайно важливим кроком Volkswagen стало призначення незалежної Ради з питань сталого розвитку, до складу якої ввійшли всесвітньо визнані експерти. Вони надаватимуть компанії підтримку та рекомендації щодо трансформації.

Речником Ради з питань сталого розвитку є Георг Келл - виконавчий директор і засновник та колишній генеральний директор світової мережі Глобального договору ООН. Коментуючи поновлення членства концерну Volkswagen у Глобальному договорі, він зауважив: «Виключення концерну Volkswagen із Глобального договору ООН було радикальним кроком, причиною якого стало питання дизельної кризи. Компанію, яка вважалася практично непереможною, було публічно виключено з поважної бізнес-спільноти Організації Об'єднаних Націй. Питання поновлення членства не зводилося виключно до престижу. Насамперед воно стосувалося гордості. Увесь цей час Volkswagen докладав зусиль для того, щоби відновити свої корпоративні цінності. Запроваджена концерном стратегія електрифікації вивела його на передову лінію трансформації в автомобільній галузі. Отже, повернення до Глобального договору ООН повинно мати таке саме символічне значення, що й виключення, яке відбулося п'ять років тому. Це рішення демонструє здатність концерну вчитися на власних помилках. Кожному працівнику Volkswagen варто на мить зупинитися та відчути гордість за результат, якого нам удалося досягти спільними зусиллями».

Член правління пані Гільтруда Д. Вернер закликає до посилення дотримання норм Compliancе у сфері захисту навколишнього середовища. Вона пояснює: «Одним із наших найважливіших принципів є дотримання норм та законів і виконання добровільно взятих на себе зобов'язань, зокрема тих, що стосуються захисту навколишнього середовища. Ми включили ці принципи в Систему дотримання норм Compliancе у сфері захисту навколишнього середовища. Вона становить основу нашої поточної діяльності в межах усього концерну. Ми приділяємо особливу увагу повному життєвому циклу нашої продукції й послуг, починаючи з виробництва та використання й закінчуючи утилізацією, а також чітко визначаємо наші цілі й сфери відповідальності та формулюємо настанови й описуємо процеси. Наша мета полягає в захисті суспільства, споживачів, працівників і, звичайно ж, навколишнього середовища. Завдяки корпоративній концепції захисту навколишнього середовища goTOzero, ми зробили наступний важливий крок до того, щоб стати компанією, орієнтованою на досягнення цілей сталого розвитку на всіх рівнях у межах нашої стратегії TOGETHER 2025+».